اگر مایل به توسعه کسب و کار خود در ترکیه هستید بهتر است با نحوه اخذ فرانچایز در ترکیه آشنا شوید. در این مقاله خواهید دید فرانچایز چیست و چگونه باعث گسترش کسب و کار شما در کشور ترکیه می شود. همچنین در مورد نحوه اخذ فرانچایز این کشور و قرارداد های مربوطه صحبت خواهیم کرد.
فرانچایز (Franchise) چیست؟
فرانچایز (Franchise) یکی از استراتژی هایی است که افراد صاحب نام برای گسترش دادن بیزینس خود از آن استفاده می کنند. بیشتر برند های زنجیره ای معروف مثل استارباکس یا مک دونالد از این روش در استراتژِی توسعه بیزینس خود بهره برده اند. طبق این روش صاحب برند قرارداد هایی با اشخاص دیگر می بندد و در عوض در اختیار گذاشتن آموزش های بازاریابی و محصولات برند خود، بخشی از سود حاصله را برای خود بر میدارد. برای فهم راحت تر به مثال زیر توجه کنید.
به طور مثال برند مک دونالد و شعب آن را در نظر بگیرید. استراتژِی مک دونالد به عنوان یک برند شناخته شده بدین صورت است که صاحب برند با در اختیار گذاشتن حق استفاده از علامت تجاری خود در عوض گرفتن مقدار پول اولیه و بخشی از سود حاصله، با افراد دیگر به عنوان شعب زیر مجموعه قرار داد می بندد. مواد این قرارداد با توجه به توافق طرفین می تواند متفاوت باشد. به طور مثال می توان سود حاصله ماهانه یا سالانه و درصدی یا مقدار ثابت پرداخت شود.
در واقع چند شعبه (زنجیره ای) با نام تجاری و برند یکسان همچنین استراتژی های بازاریابی و مدیریت مشابه، زیر چتر برند شناخته شده قرار می گیرند. این سود دو طرفه بوده و فرانچایز گیرنده با استفاده از حق اعتبار برند و فروش محصولات آن، مشتریان زیادی به دست می آورد. فرانچایز دهنده نیز مبلغی طبق قرارداد بسته شده در عوض آن دریافت می کند.
چرا برای اخذ فرانچایز در ترکیه اقدام کنیم؟
همانطور که گفته شد مدل فرانچایز در ترکیه برای هر دو طرف قرارداد سود خوبی داشته و افراد زیادی تمایل به بستن قرار داد از این طریق دارند.
- اگر از شروع یک کسب و کار جدید و احتمال شکست در آن می ترسید. با این روش می توانید زیر اعتبار یک برند شناخته شده بیزینس خود را با پرداخت مبلغ اولیه و حداقل احتمال شکست شروع کنید.
- فردی که از فرانچایز برندهای مختلف در ترکیه استفاده می کند با کمک گرفتن از تجربه و استراتژی های مدیریتی و اجرایی آن برند، حتی در سال های اولیه شروع کسب و کار نیز موفق عمل خواهد کرد.
- با اخذ فرانچایز در ترکیه نیازی نیست برای ساخت برند و مطرح کردن خود در بازار از صفر تلاش کنید.
- از آنجایی که احتمال شکست کمتر است و برند شناخته شده ای حامی کسب و کار شما است، سرمایه گذاران و تأمینکنندگان سرمایه در دادن اعتبارات مالی راحت تر به شما اعتماد خواهند کرد.
- در روز های سخت بازار مالی، از آنجایی که فرانچایز گیرنده یک حامی بزرگ دارد دل نگرانی کمتری نسبت به سایر کسب و کار ها خواهد داشت.
- استفاده از مزایای کار جمعی یکی دیگر از مزیت هایی است که افراد را تشویق به قرار گرفتن در زنجیره شعب برند های مطرح می کند.
معایب گرفتن فرانچایز در ترکیه
درست است که فرانچایز استراتژِی خوبی برای توسعه کسب و کار است و مزایای زیادی برای دو طرف دارد؛ اما مانند هر استراتژی دیگری شامل معایبی نیز می شود.
- فرانچایز گیرنده موظف است با توجه به قرارداد بخشی از درآمد خود را به صاحب برند بپردازد.
- فرانچایز گیرنده موظف به رعایت قوانین مجموعه بوده و نمی تواند دخالتی در استاندارد های تعیین شده توسط صاحب برند داشته باشد. در صورت تخطی در قرارداد مجبور به پرداخت خسارت می شود.
- فرانچایز گیرنده هیچگونه کنترلی در تصمیم گیری در مورد طراحی محصول یا کیفیت آن ندارد و تصمیمات نادرست صاحب برند می تواند روی درآمد وی بدون اینکه مقصر باشد اثر بگذارد.
مزایا و معایبی برای فرانچایز دهنده نیز در همین راستا وجود دارد.
فرانچایز در کشور ترکیه
هرچند فرانچایز استراتژی جدیدی نیست اما در سال های اخیر در کشور ترکیه استفاده از این استراتژی رشد صعودی داشته است. اخذ فرانچایز در ترکیه فرد را ملزم به رعایت قوانینی در این کشور مثل قانون حمایت از مصرف کننده و قانون رقابت عادلانه می کند. افرادی که متقاضی شروع بیزینس خود در کشور ترکیه هستند می توانند یکی از بازار های اقتصادی فعال این کشور را انتخاب کنند.
در واقع حوزه کسب و کاری که انتخاب می کنید فرقی نمی کند و دست شما از فروش محصول گرفته تا ارائه خدمات باز است. همچنین با توجه به شرایط فردی، هر شخص می تواند خود شروع کننده یک برند باشد و از اعتبار خود فرانچایز به شعبش بدهد یا اینکه در ابتدا زیر مجموعه یک برند مطرح به عنوان فرانچایز گیرنده شروع به کار کند.
انواع فرانچایز در ترکیه
فرانچایز به طور کلی به 2 مدل در قالب فرمت تجاری (Business Format Franchising) یا فرانچایز توزیع (Distribution Franchise) وجود دارد. تفاوت نوع دوم که سیستم سنتی فرانچایز است با نوع اول در عدم ارائه آموزش و شیوه های مدیریتی به فرانچایز گیرنده است. فرانچایز در ترکیه می تواند در 2 نوع تقسیم بندی شود. فرقی نمی کند کدام نوع فرانچایز ترکیه را انتخاب می کنید، در هر صورت باید شرکت خود را به ثبت برسانید. توصیه ما این است که با توجه به شرایط و اندازه بیزینس خود، یک شرکت شخصی با مسئولیت محدود در این کشور ثبت نمایید.
- نوع اول توزیع محصولات و خدمات فرانچایز دهنده است.
- نوع دوم توزیع محصولات و خدمات شرکت تحت برند امتیاز دهنده می باشد.
بستن قرارداد فرانچایز در ترکیه
اشخاص بعد از ثبت شرکت خود می توانند اقدام به بستن قرارداد فرانچایز به عنوان فرانچایز دهنده یا فرانچایز گیرنده کنند. قرارداد فرانچایز به زبان ترکی بوده و می تواند مدتدار یا نامحدود باشد. در قرارداد موادی برای تعیین حقوق و تعهدات طرفین نوشته می شود. با بستن قرارداد فرانچایز شرکت شما صاحب امتیاز فرانچایز در کشور ترکیه شده و همچنین می تواند وارد انجمن ملی فرانچایز شود.
برای اخذ امتیاز فرانچایز در ترکیه و کمک گرفتن در عقد قرارداد حقوقی مجموعه آقای احمد عالی نژاد می تواند با تجربه خود در این زمینه همراه شما باشند. جهت تمایل به همکاری در خرید فرانچایز برندهای مختلف در ترکیه با ما در ارتباط باشید.
همانطور که ذکر شد قراردادهای فرانچایز می توانند انواع مختلفی داشته باشند. با توجه به نوع قرارداد، فرانچایز گیرنده می تواند ملزم به افتتاح در زمان و منطقه مشخصی باشد یا قادر به فروش امتیاز خود نباشد. همچنین اجازه افتتاح یک یا تعداد بیشتری واحد با توجه به این قرارداد مشخص می شود.